Ja tenim el nové enregistrar, si voléu escoltar en directe el teniu disponible el dia que anunciem a la nostra plataforma d’ stream (http://giss.tv:8000/xarxaebre.mp3). Us deixem el link a l’àudio que publiquem cada mes a IVOOX (Xarxaebre 09: Món cooperatiu.)
Un programa dedicat al món cooperatiu, una manera de gestionar empreses que viu temps nous, una refrescada en temps de crisi.
En primer lloc però, ens acompanyen les actualitzacions de notícies i la veu de Manolo Tomàs de la Plataforma en defensa de l’Ebre. Des de la piraguada ens explicava novetats sobre el polèmic canal Xerta- Sénia i les prevencions que des de l’associació hi veuen: manca de transparència i interessos poc clars. En opinió de Manolo Tomás:
“Cada vegada que se parla d’este canal, se parla d’una manera abstracta: “volem l’aigua, fiquem-lo en marxa”, com una voluntat de tirar cap endavant. Però lo que no s’aclarix en primer lloc és l’abast d’este canal. S’està dient que hi ha gent que vol regar però no sabem quina és la gent.Quan se fica en marxa un projecte és necessari un pla de regadiu, que sustenta tota l’obra. No hi ha pla de regadiu, no hi ha regants coneguts. Som bastant crítics perquè pensem que postser el projecte respon a interessos diferents dels que expliquen. Tot això en un moment en un moment de sequera general, lo riu no pot abastir els sistemes del delta per la falta de cabal, posar en marxa regadius va en contra del territori. Si axiò se materialitza seria lo fi del territori.”
Interessant i revelador, no trobeu.
També vam comptar amb la gent de Sostre cívic, una iniciativa de vivenda cooperativa que estan en plena consolidació del projecte. Neix a Barcelona i ara mateix estan engegant projectes a Tarragona i Amposta. Projectes de vivenda coopertiva, de gestió d’immobles de manera conjunta. Alternatives en fi a la gestió tradicional de la vivenda.
Entrem ja al tema principal del programa de la mà de Cecile Thevenot que ha format part d’alguns projectes cooperatius (la Vianda i ara engegant l’Enllaç). Apart de valorar favorablement les cooperatives com a forma de gestió ens va explicar com han anant concretant el nou projecte, l’Enllaç, intentant crear un vincle entre productors ecològics i consumidors.
Carlos Lamote de l’ Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre. Integrat per dos ajuntament i quatre cooperatives l’ Ateneu és un recurs gratuit per a qualsevol persona interessada en les cooperatives, tant si en vol formar una com si desitja conéixer més sobre aquestes estructures empresarials. Entenent que els projectes intenten anar més enllà del simple fet de crear cooperatives més bé estan enquadrades en un intentant d’engegar l’economia cooperativa entre empreses.
Com sempre, entrevista als nostres convidats i debat posterior per poder conéixer millor el treball i l’opinió dels dos. El resultat el teniu a l’IVOOX.